FORBUDT FOR PILFINGRE

Foto: Tais Tullin

Det må være pilfingrenes paradis. En milliard knapper, utallige tv-skærme, mikserpulte og meget andet ”grej”. Men det er forbudt at pille – medmindre man er producer. Kom med i maskinrummet, når TV SYD afvikler nyhederne.

Klokken er 18:09. Der er kun få minutter til, nyhederne på TV SYD går i luften. I kontrolrum­met laver producer John Melin det allersidste tjek. Selv om han er mødt ind flere timer i for­vejen og ved, at alle indslag er færdige, afspiller han alligevel hvert enkelt indslag en ekstra gang fra computeren i kontrolrummet. Det skader ikke at være på den sikre side – selv om man som John Melin har været ansat hos TV SYD i 28 år og er sikkerheden selv.

- Nu venter jeg kun på, at TV2 overgiver sendevinduet til alle regionerne, og her nytter det ikke at være næsten klar, siger John Melin.

- For så bliver der hvid skærm.

I ventetiden viser John Melin rundt i kontrolrum­met:

- Her er mikseren, og her er carten, fortæller John. Det vrimler med tekniske udtryk, multi­farvede tastaturer og computerskærme.

- Når der er pink farve ud for et indslag på skær­men, betyder det, at indslaget ikke er klar. Nogle gange får vi det først få minutter, inden vi går i luften.

Der er mere end 50 store og små tv-skærme i kontrolrummet.

- Jeg bruger kun de to her, og så kan jeg på den her se, hvad de sender på TV2, og på den her følger jeg tiden, siger John Melin. Men da det kommer til stykket, har han alligevel et øje på samtlige tv-skærme – på én gang.
 

Lyden skal tjekkes
Pludselig kommer aftenens studievært, Dorte Skou Vinther, ind ad døren.

- Kan du høre mig? spørger hun.

Et sjovt spørgsmål, når hun står lige ved siden af John Melin. Men det er mikrofonen på hen­des bryst, som skal tjekkes, og et øjeblik senere kan man høre hendes stemme i kontrolrummets højtaler.

Da studieværten senere går ind i selve nyhedsstudiet, tjekker John Melin igen, at lyden fungerer. Tjek, tjek, tjek. Der tages ingen chanc­er, for når nyhedsudsendelsen er gået live, kan man ikke rette noget som helst.

- 30 sekunder, 10 sekunder, 5 sekunder – og så er vi live, ly­der det i højtaleren.
 

Nu er det alvor 
John følger nøje med i, hvad stu­dievært Dorte Skou Vinther siger om det næste indslag. Han har hendes manuskript på en af de mange skærme.

- Jeg skal hele tiden være 1 sekund foran, for det er den tid, det tager systemet at reagere. Så hvis en studievært siger noget andet end det planlagte, bliver jeg ikke så glad, siger John Melin med et skævt smil.
 

Sekunderne tæller
- 5 sekunder, 4, 3, 2, 1, lyder det gentagne gange i højtaleren. Det er et varsel til John Melin og studieværten om igen at være klar til at tage over efter det indslag, som netop er blevet vist.

- Hun er bagud, siger John Melin til sig selv, da studieværten ikke overholder den afsatte taletid.

På en skærm kan han følge tiden. Hun er 2 sekunder bagud. Det er hverken godt at være foran eller bagud. Hvis udsendelsen ikke er slut præcis, når TV2 igen overtager sendevinduet, risikerer man at blive afbrudt midt i studie­værtens afrunding. Så tiden skal passe.

Produceren skal have et "kick"
- Der er kun to ting, man kan være nervøs for som producer, når man skal afvikle et program, fortæller John Melin.

- At det tekniske udstyr ikke fungerer, som det skal. På TV SYD har vi heldigvis et ret nyt sys­tem, ”Mosart”, som er en stor hjælp i afviklingen af programmerne.

- Den anden ting, man som producer kan være nervøs for, er deadline. Er man det, skal man finde sig et andet job. Man skal helst være lidt spændt og få et lille ”kick”, hver gang en liveudsendelse er afviklet perfekt.

- Tak for i aften, lyder det fra studieværten.

Så trykker John Melin på knappen til den såkaldte afmelding, der ofte er stemningsop­tagelser fra et sted i TV SYDs sendeområde. Til allersidst sætter John Melin TV SYDs jingle i gang. Præcis klokken 18:20 overdrages sendevinduet igen til TV2.

Endnu en gang blev nyhederne på TV SYD afviklet perfekt.